Νεο-Κρανιο 12/12 Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Βρουξισμός και εμβοές

Βρουξισμός και εμβοές, δυο διαφορετικά συμπτώματα που τα συναντάμε όλο και πιο συχνά στις μέρες μας... 

Έχετε ακούσει για τα τέσσερα ¨F¨ και το πως αυτά μας επηρεάζουν;
1. food=Τροφή (επιβίωση)
2. fight=Μαχητικότητα 
3. fly= Ελευθερία 
4. fack=Σεξ   
.
Οποιοδήποτε από τα παραπάνω αν δεν το ζούμε ή αν δεν το εκφράζουμε ή αν του δίνουμε υπέρμετρη έμφαση έχει σαν αποτέλεσμα να συσσωρεύονται εντάσεις στην κάτω γνάθο. Σύνηθες σύμπτωμα είναι σ’ αυτές τις περιπτώσεις το σφίξιμο και το τρίξιμο των δοντιών τη νύχτα. Σε άλλες περιπτώσεις υποφέρουν οι άνθρωποι από πονοκεφάλους που μπορεί να οφείλονται σε μια συνεχή ένταση των μασητήρων που και αυτοί με τη σειρά τους μεταφέρουν τις εντάσεις στα κροταφικά οστά και τον κροταφίτη μύ. Εντάσεις στα κροταφικά μπορεί να επιφέρουν εμβοές, ίλιγγο, προβλήματα ισορροπίας κ.α. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ανισορροπία στο κρανιοϊερό σύστημα και σε ότι αυτό περιλαμβάνει (εγκέφαλο, μήνιγγες, νωτιαίο μυελό, οστά προσώπου, οστά κρανίου, ραφές οστών κρανίου, σπονδυλική στήλη και ιερό οστό).

Βρουξισμός είναι το ασταμάτητο τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών ακούσια. Συνήθως συμβαίνει κατά την διάρκεια του ύπνου. Μερικοί τρίζουν επίσης τα δόντια τους και κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν κουράζονται υπερβολικά ή έχουν να κάνουν κάποια πνευματική εργασία που τους αγχώνει. Την αιτία για την παρουσία του βρουξισμού οι επιστήμονες την αποδίδουν σε ψυχολογικά αιτία, στο άγχος και το στρες. 
Οι άνθρωποι γενικά που σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια συχνά δεν έχουν καταλάβει ότι έχουν αυτή τη συνήθεια και δε γνωρίζουν ότι υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία μέχρι να παρουσιάσουν εμφανή ζημιά στο στόμα και τα δόντια. Κατά κανόνα το μαθαίνουν από τους ανθρώπους που είναι γύρω τους (γονείς, αδέλφια, σύντροφος, φίλοι). Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο βοηθά να αντιμετωπιστεί η καταστροφή των δοντιών που τρίβονται μεταξύ τους συνήθως με την κατασκευή ενός νάρθηκα. Ο νάρθηκας είναι ένα πλαστικό πέταλο που μπαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου ανάμεσα στα δόντια της άνω και της κάτω γνάθου.

Τα πιο συχνά συμπτώματα του βρουξισμού είναι: 
  • πόνος στο πρόσωπο
  • υπερευαίσθητα δόντια λόγω των φθαρμένων δοντιών
  • μυϊκή τάση στο πρόσωπο και στους μύες της γνάθου
  • πονοκέφαλος
  • καταστροφή της αδαμαντίνης των δοντιών

Καλό θα είναι να μην παίρνουμε κάποιες στάσεις οι οποίες δημιουργούν πίεση στα δόντια όπως να αποφεύγουμε να στηρίζουμε με το χέρι μας το σαγόνι, να κοιμόμαστε μπρούμυτα και να μασάμε τσίχλα καθημερινά. 
Αν θέλετε για να μαλακώσετε τον μασητήρα, που είναι ο πιο δυνατός μυς του σώματος και συσσωρεύει πολλές εντάσεις και να αποσυμφορήσετε τα σαγόνια σας μπορείτε να κάνετε καθημερινά απαλό μασάζ στα μάγουλα σας με πολλή αγάπη και φροντίδα για σας, το σώμα και το πρόσωπο σας.

Οι Εμβοές, το βουητό των αυτιών, είναι ένα συχνό σύμπτωμα πολλών προβλημάτων, είτε σωματικών είτε ψυχολογικών και συμβαίνουν χωρίς να υπάρχει εξωτερικό ερέθισμα ήχου. Πολλοί τις περιγράφουν ως κουδούνισμα ή σφύριγμα ή θρόισμα στα αυτιά τους. 
Τα αίτια που προκαλούν εμβοές μπορεί να είναι περιβαλλοντικά, διαιτητικά ή ακόμα να έχουν δημιουργηθεί από την  κατάχρηση φαρμάκων. Μπορεί ακόμη να οφείλονται σε παθήσεις των αυτιών ή να είναι αποτέλεσμα αναιμίας ή υπέρτασης. Πολλές φορές η επανειλημμένη έκθεση σε δυνατούς ήχους μπορεί να προκαλέσει ακουστική δυσλειτουργία (εμβοές, βαρηκοΐα). 
Η επίσκεψη στον Ωτορινολαρυγγολόγο είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να αποκλειστούν ή να αντιμετωπιστούν οργανικές παθήσεις των αυτιών που μπορεί να προκαλούν εμβοές. Οι εμβοές μόνες τους ή μαζί με βαρηκοΐα μπορεί να αποτελέσουν μόνιμες καταστάσεις. 

Ακόμη μπορεί στη ζωή μας να έχουν συμβεί καταστάσεις που με κάποιο τρόπο έχουν μπλοκάρει την ομαλή κίνηση του κρανιοϊερού συστήματος και να έχουν επιφέρει δυσλειτουργία. Για παράδειγμα ακόμα και ένα απλό τρακάρισμα με το αυτοκίνητο, όπως όλα αυτά που συμβαίνουν καθημερινά από απροσεξία, άγχος και στρες χωρίς ζημιές ή φανερές σωματικές βλάβες, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον αυχένα ή στο κεφάλι. Να μετατοπιστούν απειροελάχιστα τα οστά του κρανίου και να βγάλουν το σώμα από την  κατασταση ισορροπίας του. 
Μερικές φορές το σύμπτωμα (πόνος, εμβολές, σφίξιμο στο σαγόνι ή στον αυχένα) δεν εμφανίζεται άμεσα αλλά μέρες αργότερα. Στην νεο-κρανιοϊερή θεραπεία υπάρχουν τεχνικές που μπορεί με αυτές ο ¨θεραπευτής¨ να προσδιορίσει αν η κίνηση των οστών του κρανίου γίνεται ομαλά ή υπάρχει κάποια δυσλειτουργία και να επαναφέρει τα οστά, με πολύ ήπιους ¨χειρισμούς¨ (άγγιγμα 5 γραμμαρίων), στην φυσιολογική τους κατάσταση υγείας.

Συγκεκριμένα υπάρχουν τεχνικές για τα κροταφικά οστά και για τη στοματική κοιλότητα  που μπορούν να φέρουν βελτίωση στα εξής:
· Εμβοές, ξαφνική απώλεια ακοής, ίλιγγους, προβλήματα ισορροπίας, 
· Σύνδρομο άνω ακρών και ωμών
· Σύνδρομο της κροταφογναθικής άρθρωσης
· Βρουξισμός 
· Αυχενικό σύνδρομο
· Υπερκινητικότητα
· Απελευθέρωση σωματικών και ψυχολογικών τραυμάτων

Μπορεί η εφαρμογή των τεχνικών που προανέφερα να μην εξαφανίσουν τελείως το σύμπτωμα αλλά να χρειάζεται μια πιο ολιστική προσέγγιση της θεραπείας του.
Ολιστικά σημαίνει ότι παρατηρούμε το σώμα και την ψυχική κατάσταση του ταξιδιώτη (ταξιδιώτη στην νεο-κρανιοϊερή θεραπεία ονομάζουμε τον δέκτη γιατί κάνει ένα ταξίδι μέσα στο σώμα του) διότι πάρα πολλές φορές η ρίζα ενός συμπτώματος βρίσκεται πολύ μακριά από το μέρος του σώματος που αυτό εκδηλώνεται. Με την αντιμετώπιση του συμπτώματος αποκλειστικά δημιουργούμε μόνο μια προσωρινή καθησύχαση του σώματος. 
Το σώμα πάντα γνωρίζει τι θέλει και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποβάλλει την σωματική και ψυχική ένταση που το περιορίζει. Στην νεο-κρανιοϊερή θεραπεία πιστεύουμε ότι ο συνοδοιπόρος (θεραπευτής) δεν είναι εκείνος που θεραπεύει αλλά που ανοίγει το δρόμο για να συναντήσει ο ταξιδιώτης τον εαυτό του και να δει, να συνειδητοποιήσει τι κάνει στο σώμα του, στην ψυχή του.


Namaste
δέσποινα παλαμάρη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου